Scheiden en dan …?

“Scheiden en dan” is één van de meest gestelde vragen op het moment dat men overweegt om te gaan scheiden. Hoe moet u verder? Hoe gaat u de scheiding aanpakken? En waar begint u? Wij schetsen u in hoofdlijnen een beeld van hoe het scheidingstraject eruitziet.

    1. De Scheidingsmelding

Uw scheiding begint met de scheidingsmelding: uw partner informeren dat u wilt gaan scheiden. De manier waarop u dit aanpakt heeft veel invloed op het scheidingstraject. Ga hier dus zorgvuldig mee om zodat de communicatie voldoende op gang blijft. U zult tenslotte toch samen belangrijke beslissingen moeten kunnen nemen over uw nieuwe toekomst en die van uw eventuele kinderen. Vertel het dus altijd persoonlijk, zoek een rustig moment en geef uw partner gelegenheid om te reageren. Geef na het gesprek uw partner ook altijd de ruimte om de impact van uw beslissing op zich in te laten werken.

    1. Vertel het uw kinderen

Wacht nadat u definitief besloten heeft om te gaan scheiden niet te lang met het vertellen aan uw kinderen. We begrijpen dat dit een moeilijke stap is, maar vergeet niet dat kinderen vaak meer meekrijgen dan u denkt. Bovendien is niets erger als dat kinderen via iemand anders horen dat hun ouders gaan scheiden! Vertel het altijd gezamenlijk en stel ze gerust dat u samen hun ouders zult blijven en dat ze niet tussen u beiden hoeven te kiezen. Informeer na deze stap zo snel mogelijk familie, vrienden, school en andere belanghebbenden zodat zij van de situatie op de hoogte zijn.

    1. Schakel professionele hulp in

Ook al denkt u dat uw scheiding niet zo ingewikkeld zal zijn, schakel altijd professionele hulp in. Veel mensen vergissen zich in wat er allemaal bij een scheiding komt kijken, zeker ook qua wetgeving en financiële en fiscale gevolgen. Wij horen vaak dat men achteraf bekeken zaken over het hoofd heeft gezien en dat door de emoties bijzaken hoofdzaken zijn geworden. Met als gevolg dat er verkeerde afspraken zijn gemaakt en men weer opnieuw moet beginnen. Denk hier samen goed over na en probeer ook hierover samen een beslissing te nemen. En ga bij voorkeur samen het traject in!

Tip: verdiep u zich in de diverse scheidingsprofessionals. Wat bieden ze en welke kennis en ervaring hebben ze? Kunnen ze uw scheiding op alle fronten zelf begeleiden of maar een gedeelte hiervan? Is dit laatste het geval dan betekent dit vaak dat ze bepaalde expertise bij anderen moeten inkopen wat extra kosten en meer tijd met zich meebrengt.

✔ Lees meer over de professionele hulp van SamSam Scheiden

    1. Maak samen afspraken

Bespreek ieders wensen, belangen en doelen. Werk samen aan oplossingen en bedenk hoe u uw toekomst vorm wilt gaan geven. Wees hierin realistisch en stel prioriteiten. Wees ook bereid om water bij de wijn te doen. Neem uw tijd en doe het in eigen tempo. En zijn er bij uw scheiding kinderen betrokken? Stel hun belangen dan centraal. Onderzoek welke omgangsvorm het beste bij uw en uw kinderen past. Bekijk bijvoorbeeld of co-ouderschap voor u een optie is. Vraag uw kinderen om hun mening. Voor minderjarige kinderen bent u in ieder geval wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen.

Tip: er zijn diverse leesboeken beschikbaar als hulpmiddel bij een scheiding waar kinderen bij zijn betrokken. Er zijn leesboeken voor volwassenen én voor de kinderen. Een verhaal (voor)lezen over scheiden kan u en uw kinderen helpen in het scheidingsproces. Het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ is een aanrader voor elke scheidende ouder.

    1. Maak een financieel plan

Uw financiën bepalen voor een heel groot deel uw nieuwe toekomst. Besteed daarom veel tijd aan alle financiële zaken rondom uw scheiding. Denk hierbij aan alimentatie, uw eigen woning, uw pensioen, vermogen, schulden, tegemoetkomingen en zeker ook aan de fiscale gevolgen. Vooral een eigen woning heeft veel aandacht nodig, laat u zich hierover goed informeren aan de hand van de woonwensen die u heeft en laat alles goed doorrekenen. Schakel daarom altijd een financieel expert, zoals SamSam Scheiden, in. Hierdoor bent u er zeker van dat alle financiële zaken op de juiste wijze afgehandeld worden en u met elkaar de juiste financiële afspraken maakt. Hiermee voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen komt te staan.

Tip: Voor veel mensen zijn vooral de financiële gevolgen van de scheiding vaak niet duidelijk. Om u te helpen deze in kaart te brengen, heeft RFEA de Financiële EchtscheidingScan ontwikkeld.

✔ Lees meer over scheiden en de financiën

    1. Echtscheidingsconvenant

Alle afspraken die u met elkaar maakt, worden in uw echtscheidingsconvenant vastgelegd. Als u minderjarige kinderen heeft, wordt in het echtscheidingsconvenant ook verwezen naar het ouderschapsplan. Zodra u beiden akkoord bent met de inhoud van het echtscheidingsconvenant, bent u klaar voor de volgende stap: indienen bij de rechtbank. Omdat u over alles al afspraken heeft gemaakt, is de scheiding bij de rechtbank eigenlijk alleen maar een formaliteit. De goedkeuring van het verzoek tot echtscheiding legt de rechter vast in een echtscheidingsbeschikking.

    1. Scheiding definitief maken

Op het moment dat de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, bent u officieel gescheiden. Meestal zal uw echtscheidingsadviseur dit voor u verzorgen. De beschikking moet in ieder geval binnen 6 maanden ingeschreven zijn. Let erop dat de adviseur deze termijn niet overschrijdt, want na die periode is het document niet meer geldig.

Goed om te weten

SamSam Scheiden kan u in het gehele traject begeleiden. Van het samen afspraken maken tot en met het echtscheidingsconvenant. Wij besteden extra aandacht aan uw kinderen en stellen een financieel plan voor u op. We kijken wat financieel haalbaar is en wij geven u inzicht in de mogelijkheden. Hierbij denken wij oplossingsgericht met u mee en kijken wij samen met u naar de toekomst: waar wilt u straks staan? Samen werken we aan de beste oplossing.

———————————————————————————————————-

Meer over scheiden

 Scheiden, wat te doen?

✔ Scheiden met kinderen

✔ Scheiding regelen: Samen aan tafel 

Maak een GRATIS kennismakingsafspraak

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar onze aanpak? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!