Scheiden met een eigen onderneming

Heeft u een eigen onderneming en gaat u scheiden? Of heeft u samen een onderneming en gaat u uit elkaar? De financiële gevolgen van uw scheiding zijn dan nog een stuk groter en uw scheiding wordt hierdoor complexer. Daarom is deskundige begeleiding bij een scheiding met een eigen onderneming geen overbodige luxe. Uw accountant kan u misschien goed op weg helpen, maar hij/zij is geen scheidingsexpert. Verkeerde afspraken kunnen funest zijn voor de continuïteit van uw onderneming. En juist die continuïteit is voor beide partijen enorm belangrijk. Waar moet u op letten?

Op welke wijze getrouwd?

Een belangrijke factor bij scheiden met een eigen onderneming is de wijze waarop u getrouwd bent. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan wordt de onderneming aan die gemeenschap toegedeeld. Dit betekent dat de waarde verdeeld moet gaan worden. Indien u op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, dan hangt de verdeling af van de gemaakte afspraken. Dat kan bijvoorbeeld koude uitsluiting zijn of een periodiek verrekenbeding of beperkte gemeenschap. Veel ondernemers zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd. De eerste stap is dan nagaan welke afspraken u daarin gemaakt heeft.

Waarde onderneming

Om de hoogte van de alimentatie te kunnen vaststellen, zal de waarde van de onderneming bepaald moeten worden. En het vaststellen van die waarde is vaak een lastige klus, er spelen namelijk diverse interne en externe factoren mee. Ook kunnen er diverse methodes gehanteerd worden die allemaal een volstrekt andere uitkomst kunnen hebben. En wat is voor uw onderneming dan de juiste methode? Laat daarom een deskundige een goed onderbouwde taxatie van uw onderneming maken.

Aandachtsgebieden scheiden eigen onderneming

Juist de financiën spelen een grote rol bij een scheiding met een eigen onderneming. Belangrijke vragen hierbij zijn:

  • Hoe ziet de toekomst van de onderneming eruit?
  • Wie gaat de onderneming voortzetten?
  • Gaan we uitkopen, verkopen of gaan we nieuwe vennoten aantrekken?
  • Hoe bewaken we de continuïteit van de onderneming?

Om antwoord op deze vragen te krijgen, moet er veel aandacht aan de volgende onderwerpen besteed worden:

  • Het vaststellen van het inkomen van de ondernemer
  • Waardering van de onderneming en de aandelen
  • De fiscale en juridische aspecten van overdracht
  • Pensioenvoorzieningen van de ondernemer
  • De onderneming als vermogensbestanddeel
  • Alimentatieberekening van de ondernemer

Bedenk hierbij dat financiële zaken zoals inkomen, alimentatie en pensioen afhankelijk zijn van wat de onderneming aan kan. Want volgens de rechtspraak mag de continuïteit van de onderneming niet in gevaar komen. Een financieel deskundige gespecialiseerd in echtscheidingen kan u hierbij helpen.

Fiscale aspecten bij scheiden eigen onderneming

Besteed tot slot veel aandacht aan de fiscale gevolgen van een scheiding met een eigen onderneming. Bij elke financiële afspraak die u maakt, moet u rekening houden met de fiscus. Want regelingen omtrent de aandelen, alimentatie en pensioenrechten kunnen fiscale consequenties hebben. En daarbij kan het ook nog zo zijn dat de fiscus anders tegen de uitkomsten aankijkt. Laat u zich dus goed adviseren.

Goed om te weten

SamSam Scheiden is een gecertificeerd Financieel Echtscheidingsadviseur Ondernemer. Hierdoor hebben wij alle expertise in huis om een scheiding met een eigen onderneming tot in de puntjes te regelen. Meer weten? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

———————————————————————————————————-

Meer over scheiden

✔ Scheiden en de financiën

✔ Scheiden en eigen woning

✔ Scheiding regelen: Samen aan tafel

Maak een GRATIS kennismakingsafspraak

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar onze aanpak? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!