Scheiden met een eigen woning

Gaat u scheiden en heeft u een eigen woning? Dan wordt uw scheiding over het algemeen een stuk complexer. Aan een eigen woning zit vaak emotionele waarde, wat het al een lastig onderwerp maakt. Daarnaast vertegenwoordigt een eigen huis ook eigen vermogen en dus geld. En hoe u het ook wendt of keert, de waarde van uw huis zal verdeeld moeten gaan worden bij uw scheiding. Die verdeling kan een ingewikkeld karwei zijn, waarbij u meestal de hulp van een specialist – zoals SamSam Scheiden – goed kan gebruiken.

Scheiden met een eigen woning: uitkopen of verkopen?

We zien vaak dat één van de ex-partners de wens heeft om in de woning te blijven wonen. Het moet dan wel financieel haalbaar zijn om maandelijks alleen de hypotheek te betalen. Om dit te kunnen bepalen zal de gehele nieuwe financiële toekomst in beeld gebracht moeten worden. Eerst zal de huidige hypotheek bekeken moeten worden, is er sprake van onder- of overwaarde? Bij overwaarde moet de ex-partner uitgekocht worden omdat hij/zij recht heeft op de helft van de waarde van de eigen woning. Bij onderwaarde zult u de schuld met elkaar moeten delen; de partner die vertrekt moet de helft van de onderwaarde uitbetalen aan de partner die in het koophuis blijft wonen. Blijkt dat u niet de financiële middelen heeft om in uw eentje de hypotheek te betalen of om uw ex-partner uit te kopen? Dan zal de woning verkocht moeten worden.

De eigen woning bij een scheiding met huwelijkse voorwaarden

Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd? In dit geval heeft u in de voorwaarden vastgelegd welk bezit wel of niet gemeenschappelijk is. Indien is vastgelegd dat u de eigenaar van de woning bent, dan heeft u recht op de overwaarde ontstaan door een gunstige woningmarkt. Is de overwaarde echter terug te leiden op gezamenlijke investeringen, dan valt dit onder het vermogen dat u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd en moet u dit tijdens de scheiding gaan verdelen.

De hypotheek bij een scheiding

Bij een scheiding moet de hypotheekverstrekker uw ex-partner wanneer u in de woning wilt blijven wonen uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Over het algemeen wordt dit als een nieuwe hypotheekaanvraag beoordeeld. Bij overwaarde moet u dus uw ex-partner uitkopen. Heeft u geen eigen vermogen om het uitkoopbedrag te kunnen betalen? Dan kunt u wellicht uw hypotheek verhogen. Hiervoor moet u een nieuwe hypotheek aanvragen. In de meeste gevallen kunt u dan te maken krijgen met nieuwe hypotheeknormen, conform de huidige regelgeving.

Goed om te weten

Het inschakelen van een financieel specialist met verstand van hypotheken is geen overbodige luxe bij een scheiding met een eigen woning. De huidige regelgeving en ook de fiscale wetten maken het een complex onderwerp. Bovendien wilt u natuurlijk snel inzicht hebben of uw woonwensen haalbaar zijn. SamSam Scheiden kan dankzij de nauwe samenwerking met Finenzo u snel duidelijkheid geven wat wel of niet haalbaar is. Hierbij denken wij met u mee en reiken we oplossingen aan. Meer weten? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

———————————————————————————————————-

Meer over scheiden

✔ Scheiden en de financiën

✔ Scheiden met kinderen

✔ Scheiding regelen: Samen aan tafel

Maak een GRATIS kennismakingsafspraak

Heeft u vragen of bent u benieuwd naar onze aanpak? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!